Alcoholen - 5.0 out of 5 based on 8 votes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Het belang van aseptisch werken blijkt duidelijk uit de statistieken over wonddesinfectie uit de tijd voordat er antisceptisch gewerkt werdt. In de Krim-oorlog van (1853-1986) stierf de helft van de gewond geraakte soldaten aan bloedvergiftiging. In de Duits-Franse oorlog (1870-1871) stierven 76% van de mensen bij een ledemaat werd geamputeerd aan bloedvergiftiging. Tijdens deze laatste oorlog voerde één van de bekendste pioniers op het gebied van wonddesinfectie, Ignatius Philipp Semmelweiß, de antisceptische handreiniging in. Rond 1880 werd er meer onderzoek verricht naar handdesinfectie. Paul Fürbringer was degene, die alcohol introduceerde als middel om handen mee te desinfecteren. De persoon die de werking vervolgens aantoonde was Johann Ludwig Ahlfeld.

In het begin moesten handen gedurende zo'n 10 minuten worden gedesinfecteerd. Die tijd werd in de loop der tijd steeds verder verkort. In 1993 was er nog slechts 1 minuut nodig om te desinfecteren met alcohol, nadat de handen waren gewassen en gedroogd.

Methanol is de eenvoudigste alcohol qua chemische samenstelling, de bekendste is ethanol. Als in het dagelijks leven van 'alcohol' sprake is, wordt doorgaans ethanol bedoeld. In de vroegere naamgeving krijgt het alkanol de naam van de alkaangroep als achtervoegsel -yl + alcohol. Zo zijn methylalcohol en ethylalcohol verouderde namen voor respectievelijk methanol en ethanol, maar ze worden nog wel eens gebruikt.

De effectiviteit van alcoholen tegen vegetatieve bacteriën en schimmels neemt toe met hun moleculaire gewicht (dus ethanol is effectiever dan methanol, en isopropyl alcohol is op zijn beurt weer effectiever dan ethanol).

Alcoholen werken in op het bacteriële celmembraan door het doorlatend te maken (permeatie) en werkzaamheid wordt verhoogd door de aanwezigheid van water, dat leidt tot cytoplasma lekkage, denaturatie van eiwitten en eventuele cellyse. De voordelen van het gebruik van alcoholen zijn onder andere de relatief lage kosten, weinig geur, en een snelle verdamping.