Kolonievorming - 5.0 out of 5 based on 4 votes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Kolonievorming is in de micro-biologie de populatie van cellen die is ontstaan doordat één enkele voorouder zich vermenigvuldigd, of eigenlijk gedeeld heeft. Als een bacterie goede omstandigheden heeft, dat wil zeggen voldoende vocht, voedsel, en een geschikte temperatuur (tussen de 15°C en 40°C), dan deelt een bacterie zich iedere 20 minuten. Eén bacterie wordt dus na 20 minuten twee bacteriën, na 40 minuten 2x2=4 en na een uur 4x2=8. Daarna gaat het snel: na 24 uur zijn het er al ruim 1.000.000.000.000.000.000.000 (1 triljard)!

Het kiemgetal is het aantal bacteriekiemen dat zich in of op een product bevindt. Het kiemgetal kan worden bepaald door een klein beetje van het te onderzoeken product op een petrischaal aan te brengen. Het petrischaaltje moet een selectieve voedingsbodem hebben en wordt bij bepaalde temperaturen weggezet. De temperatuur hangt af van de verwachtte bacteriesoort. Enkele dagen later worden de gevormde kolonies geteld. Door de ideale omstandigheden heeft iedere bacteriekiem dan een kolonie gevormd. Soms zijn er teveel bacteriën aanwezig, dan wordt eerst een verdunningsreeks gemaakt. Het monster wordt dan verdund met fysiologisch zout en vervolgens ontstaat een telbare hoeveelheid.

Rechts zijn twee afbeeldingen te zien, de eerste is een petrischaaltje met een verscheidenheid aan koloniën, de onderste foto is afkomstig van een microscoop en er zijn sporenvormende bacteriën te zien.