Endotoxine - 4.3 out of 5 based on 6 votes

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Endotoxinen zijn bestanddelen uit het buitenste membraan van de celwand van Gram-negatieve bacteriën. Lipide A en LPS (lipopolysacharide) zijn andere benamingen die ook worden gebruikt. Endotoxine bevindt zich in de celwand van Gram-negatieve bacteriën en komt vrij als de bacterie afsterft of beschadigd raakt. Endotoxine is verantwoordelijk voor systemische effecten van Gram-negatieve infecties, zoals koorts, intravasale stolling of verminderde perifere circulatie.

Het risico van Endotoxine is dat het veel schade kan aanrichten als het in het cardiovasculaire stelsel (hart en bloedvaten) terechtkomt. 

De aanwezigheid van endotoxine kan worden aangetoond door de Limulis test. Het bloedserum van de Atlantische degenkrab stolt als het in aanraking komt met endotoxine. 

Leuk weetje is dat er ook positieve effecten aan endotoxine worden toegeschreven. Ze hebben mogelijk een beschermend effect tegen longkanker. En mensen die in hun jeugd veel zijn blootgesteld aan bacteriën en endotoxine zouden minder allergiën hebben. Bijvoorbeeld kinderen die opgroeien op een agrarisch bedrijf.

Endotoxine wordt ook aangemaakt door de EHEC bacterie, dit is een pathogene, ziek makende tak van de E-coli familie. Hierbij tast de endotoxine de organen aan en kan permanente nierschade en neurologische schade ontstaan.