Biofilmvorming - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Tandplak is een voorbeeld van een biofilm. Biofilm kom je ook vaak tegen in de natuur. Een biolfilm ontstaat doordat een laag micro-organismen is omgeven door zelfgeproduceerd slijm dat op een oppervlak is vastgehecht. Zo'n slijmlaag heeft ECM (extracellulaire matrix) of glycocalyx. ECM kan tot 90% van de biomassa van een biofilm omvatten, de rest zijn bacteriën. Een ECM bevat veel water en daardoor is het vaak glibberig. Ook hechten zich weer bacteriën op de laag, die zich beginnen te vermenigvuldigen en ook weer een eigen ECM bouwen.

Bacteriën in biofilms zijn beter bestand tegen detergenten. Hoewel men eerst dacht dat dit kwam doordat deze producten moeilijk zouden kunnen doordringen in deze slijmlaag, blijkt dit meestal niet het geval. Langzamere groeisnelheden in biofilms, de activatie van stress-tolerantie mechanismen en de inductie van een resistent 'biofilm' fenotype kunnen redenen zijn waarom biofilm cellen beter bestand zijn tegen toxische stoffen. Waarschijnlijk door de slijmlaag om de cellen heen.

In de industrie kan een biofilm erg vervelend zijn, denk aan het dichtslibben van leidingen, verstoppingen, klontervorming en het kan zelfs tot corrosie leiden. In de farmaceutische industrie kunnen ze moeilijk bestrijdbare besmettingen veroorzaken.

 

Biofilms kunnen ook nuttig zijn, bijvoorbeeld in waterzuiveringsinstallaties wordt vervuild water over filters geleid die begroeid zijn met een biofilm. Op deze wijze worden schadelijke organische componenten aan het water onttrokken en afgebroken.